Een dumpling bestaat uit 2 onderdelen: het deeg en de vulling. Maak het deeg voor de Chinese dumplings zelf (zie het recept hieronder) of koop kant-en-klare ronde deegvelletjes in de Chinese toko (diepvries). Zorg dan wel dat je geen wontonvelletjes koopt, want die hebben een andere structuur.
De onderstaande hoeveelheden zijn genoeg voor 4 personen.
het deeg maken: gebruik 500 gram witte tarwebloem op 220 ml. water. Meng het water door de bloem tot een samenhangend deeg. Afhankelijk van het soort meel (iets fijner, of iets grover gemalen) heeft het misschien nog meer water nodig. Vorm het deeg tot een bal en laat minstens 30 minuten rusten onder een vochtige doek. Het deeg moet niet te zacht zijn, want dan plakken zometeen alle dumplings aan elkaar. Te droog deeg is ook niet goed, want dan wordt het uitrollen erg zwaar. Vaker dumplings maken vergemakkelijkt het inschatten hiervan.
De vulling: de meest traditionele vulling is een mengsel van varkensgehakt met kool. Je hebt nodig:
- 300 gr varkensgehakt (kan ook in foodprocessor speklap fijnhakken)
- 4 bladeren Chinese kool, fijngehakt
- 2 cm. gemberwortel, zeer fijngesneden
- 1 bosje Chinese bieslook, fijngehakt
- 2 lenteuitjes
- 4 geweekte gedroogde shiitake paddestoelen
- sojasaus, sesamolie, Shaoxing rijstwijn, zout, water
Meng het gehakt (mag ook half-om-half zijn of rundergehakt) met 5 tot 8 eetlepels water. Het klinkt onlogisch water bij het vlees te doen, maar de vulling moet zeer smeuiig worden. Dat voorkomt dat de vulling als een hard gehaktballetje in het deeg zit. Voeg 1 eetlepel sojasaus toe, de gehakte gember, 3 eetlepels sesamolie, 2 eetlepels Shaoxing rijstwijn en 2 theelepels zout. Roer.
Neem een bergje fijngehakte kool tussen beide handen en knijp het water eruit. Voeg de drooggeknepen kool aan het vlees toe. Doe dit tot alle kool op is. Roer de fijngehakte lenteuitjes, de fijngesneden geweekte shiitake paddestoelen (de harde steeltjes verwijderen) en de fijngehakte Chinese bieslook (als je die kunt vinden) aan het vleesmengsel toe. Blijf roeren tot alles een smeuiige bende wordt en het lekker ruikt. Voeg evt. meer zout, meer sesamolie of meer lenteui toe.
Variaties: je kunt ook wat fijngehakte gekookte garnalen, fijngehakte diepvriesspinazie en/of roerei toevoegen voor een andere smaak.
Vegetarische jiaozivulling: mengsel van geweekte glasnoedels, roerei, lenteuitjes, seitan [gluten uit blik], geweekte paddestoelen.
- rollen: Pak de bol deeg en haal er een stuk af. Rol dat tot een lange worst. Knijp van de worst kleine stukjes ter grootte van een kleine walnoot. Rol die stukjes tot bolletjes. Druk het bolletje plat met je hand en pak het dumplingstokje. Dit is een stokje van ongeveer 25 cm lang en 2-3 cm in doorsnee, die in het midden dikker is. [Kijk bij de toko, of laat anders bij het houtpaleis een stuk bezemsteel afzagen].Rol van onderaf het platte deegje tot een mooi rondje; geef telkens een draai terwijl je rolt. Zorg dat mensen meehelpen vouwen, het is geen solo-actie! Werp de medevouwers flapjes toe. Zet het traditionele dumplingbord klaar waar de gevouwen dumplings straks op kunnen worden gelegd, of gebruik een groot dienblad met wat bloem erop gestrooid. Oude kranten kunnen ook.
- vouwen: Pak een rondje en leg in je linkerhand. Gebruik 2 eetstokjes of een lepel om wat vulling in het midden te leggen. De hoeveelheid vulling hangt af van je vouwkunsten: het moet zo veel mogelijk vulling zijn, maar je moet het rondje nog wel kunnen dichtvouwen. Dat vereist enige oefening.
Stel je voor dat het rondje van de dumpling een klok is. Vouw dan de onderkant naar boven, als zes uur naar 12 uur [1]. Nu blijven er 2 zijflappen over. Vouw dan de linkerflap (9 uur) naar 5 voor 12 [2], en vouw dan het overgebleven lusje naar 12 uur [3], zodat het gat gedicht wordt en er kleine plooitjes ontstaan [4].
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
[1] | [2] | [3] | [4] |
Doe hetzelfde aan de rechterkant. Vouw 3 uur naar 12 [5]; vouw het overgebleven lusje naar 12 u [6]. Knijp het geheel goed dicht [7], en dan is de dumpling klaar [8].
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
[5] | [6] | [7] | [8] |
De jiaozi is nu een half maantje met twee zijpunten van je af, en het dikste stuk op 12 u. Nog niet duidelijk? Kijk dan hieronder naar het filmpje op YouTube:
Daar komt de vouwtechniek helemaal voorbij. Het is extra langzaam gedaan, zodat alle vouwen van de plooitjes goed te zien zijn. Er zijn natuurlijk meerdere technieken, je kunt ook aan de ene kant beginnen en dan plooitjes maken helemaal tot de andere kant. Dat zie je bijvoorbeeld hier. Er is ook een snelle dichtvouwtactiek, waarbij de jiaozi in één knijpbeweging wordt dichtgevouwen : (hier te zien). Ook kinderen doen hun best, maar het valt soms niet mee… gewoon vaker doen, dan wordt het vanzelf beter!
- neerzetten: Zet de klare dumplings op het dienblad en zorg dat de dumplings elkaar niet raken, want anders plakken ze geheid aan elkaar. Ga door tot het deeg of de vulling op is. Reken op ongeveer 15-20 dumplings per persoon als hoofdmaaltijd. Overgebleven dumplings kunnen het best rauw worden ingevroren, dan kunnen ze de volgende keer direct uit de diepvries het water in.
- koken: breng een ruime pan met water aan de kook. Zet het vuur halfhoog. Laat dan de dumplings in het water glijden en roer voorzichting met een schuimspaan zodat ze niet gaan plakken. Zet een grote kop met koud water klaar. Als het water kookt, voeg je 1 kop koud water toe. Doe dit drie keer: dan drijven de dumplings aan de oppervlakte en zijn ze gaar. Dit is de traditionele manier om te zorgen dat ze gaar zijn. Test een dumpling voor de zekerheid: snijd doormidden en controleer of het deeg gaar is.
- opdienen: Schep de dumplings met een schuimspaan uit het water en laat in een bak met heet water glijden. Zo spoel je het zetmeel eraf zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. Schep ze dan op platte borden. Dumplings worden nooit op elkaar gestapeld opgediend, maar altijd op platte schalen.
- sausje klaarmaken…klik hier om te zien welke sausjes je met dumplings kan eten
- en dan eindelijk: eten!: iedereen neemt een eigen Chinees kommetje en zijn eetstokjes. Pak de dumplings van de grote borden en leg ze in je kommetje. Let op! ALs je een hap neemt is er gevaar dat de vulling eruitsprietst en op je kleding terechtkomt : blijf dicht in de buurt van je kommetje. Na te weinig eetstokjestraining is er ook het gevaar dat de dumplings terugvallen in je kommetje en daar spetters veroorzaken.
Geniet ervan!
![]() |
![]() |
![]() |
Fijne jaarwisseling!
Kun je deze jiaozi ook stomen of komen ze dan minder tot hun recht? leuke site trouwens, zeer handig!
Stomen kan, maar jiaozi zijn sneller klaar als je ze gewoon kookt. .. laat je weten of het is gelukt?
Hoi,
Mijn complimenten voor het recept!
De jiaozi smaken bijna zoals je ze in China tegenkomt.
Alleen een opmerking over het stomen;
Als je de jiaozi stoomt smaken ze toch echt veel lekkerder.
De structuur van het deeg is dan veel beter (harder) en de Jiaozi’s zijn gemakkelijker te eten.
Stoommandje bij de blokker kopen en klaar is kees
Hoi Sven, dankje voor het compliment! Stomen is natuurlijk makkelijk en lekker, maar de gekookte jiaozi zijn toch echt het traditioneelst. Niemand in noord China gaat deze dumplings stomen, ze koken ze altijd als ze ze thuis maken.
Alles is natuurlijk een kwestie van smaak! 😉
Helemaal mee eens. deze dumplings worden in china gekookt, voor het stomen wordt ander deeg gebruikt, won ton
hoi,
ik wist ze al te maken maar ik weet de hoeveelheden nooit (doe het gevoelsmatig) maar moest een recept voor een vriend zoeken. Probeer ze ook eens te bakken: beetje olie in de pan (platte bodem) +/- 5 min bakken dan water toevoegen en deksel erop om te stomen. na ongeveer 8-15 min klaar om te eten.
hmmmmm…….bedankt voor het recept!!! ik ga het zeker DOEN! alleen helaas nu effe geen tijd, denk pas over een maandje, dus nu effe met die van de toko doen.Ben helemaal weg van dumplings!!!MERCI!
[…] van het recept waar ik van uit ben gegaan: recept jiaozi Posted in DIY, Linda's […]
Ik heb 2 maanden in Beijing gewoond en at daar bijna dagelijks Jiaozi! Overal waar ik kwam werden ze gestoomd en nooit gekookt. Dus ik ga voor de stoom methode!
[…] voor de bereidingswijze de handige website chinesejiaozi.wordpress.com van Alice de Jong. Daar staan ook variaties genoemd van de […]
Kan je de jiaozi ook invriezen?
Jiaozi kun je prima vanuit hun rauwe (ongekookte) staat invriezen. Gebruik dan een dienblaadje of iets dergelijks om een hele rij in te vriezen, als ze bevroren zijn doe je ze in porties in een diepvrieszak. Je laat ze direct in bevroren staat in het kokende water glijden, dan is het net zo goed als vers.
Super, ik ga het proberen! Dankjewel!
Wat een leuk recept, en wat een leuke site!, goed uitgelegd en al die details…ga het zeker maken dit weekend!
Heel erg bedankt voor het recept! Heb het gezellig met m’n vader gemaakt. Wij hebben er zelf nog fijngehakte bamboesliertjes bijgedaan voor extra bite, nog een snufje chillipeper en een doppie sherry. Voor de gember hebben we gemberpoeder gebruikt, omdat dat wat sterker is en verspreidt zich beter.
Verder hadden we geen shiitake en Chinese bieslook, maar was geen gemis.
Gek genoeg hadden we aan de helft van het deeg al genoeg! Hierdoor kregen we soms wel wat kleinere, maar dat is niet erg want het is toch voor in de soep.
Hier nog wat leuke info over jiaozi en de varianten: http://en.wikipedia.org/wiki/Jiaozi
Ik maak ze zelf volgens dit recept en voeg dan nog wat fijngehakte rode peper toe voor een kleine kick. De velletjes haal ik altijd kant-en-klaar. Op de een of andere manier koop ik altijd de verkeerde bloem en/of verknoei de mengverhouding.
3 weken terug was ik op bezoek bij vrienden in Guangzhou en heb voor hen jiaozi gemaakt. Erg leuk om de boodschappen in de lokale super te halen, alles vers (incl velletjes uit de koeling), en natuurlijk de reacties dat een “lao wai” chinees voor hen kookt 🙂
Ik heb 8 jaar in Chengdu gewoond. In elke straat, vooral de smallere in de volkswijken, waren wel van die kleine restaurantjes (streetholes) waat Jiaozi verkocht werden. Via een geschreven bord aan de wand kon je dan kiezen uit een stuk of 20 soorten. Wat uitverkocht was werd doorgestreept. Het ging per portie. (± 20 stuks). Maar je kon ze ook gestoomd of gebakken bestellen.. Daar werd wel veel minder gebruik van gemaakt. In Korea schijnt het dat men ze liever gebakken eet.
Wat zal je het eten missen daar!! Heb zulke goeie herinneringen ook aan de jiaozi in Chengdu. Ook die in ‘hongyou’, chiliolie…
Ik emigreer in juli 2015 naar Xiamen en kan niet wachten totdat ik de echte lokale dumplings weer mag proeven (hoewel mijn inmiddels eigen recept ook totaal niet verkeerd is 🙂 ).
Ik heb het recept precies gevolgd alleen de rijst wijn moeten vervangen voor sherry. Wij vonden het echt heerlijk! Hij is uitgeprint en in mijn kookboek. Deeg is ook heel goed te maken. Heel eenvoudig en met de handleiding vouwen gaat dat best snel.
Ik ga ze vandaag voor het eerst maken, had nog kant en klaar dumplingdeeg liggen van de Aziatische supermarkt. Ben heel benieuwd!
Kun je de dumplings ook frituren?
Dat zou je kunnen proberen, maar in China doen ze dat niet. Bakken aan één kant (zoals beschreven in het recept) zeer zeker; als je het in de frituur gooit barsten ze misschien open. Maar goed– pangsit bestaat ook , dus misschien werkt het wel 😉
Met succes geprobeerd, maar het verknalt de jiaozi mijns inziens wel.
Ik zou dan eerder de Japanse wijze (gyoza) willen aanbevelen (ietwat meer werk).
wat is de Japanse wijze dan, koken?
De ‘Japanse wijze’ die Lauwrence bedoelt is bakken in een platte koekepan.
[…] de deegrondjes of maak ze zelf (zie hier voor meer uitleg). Roerbak alle groenten uit de hierboven beschreven vullingen kort, zodat het net […]
Hoi! Super recept, heb het nu twee keer gemaakt en de vulling is meer dan lekker maar ik krijg het deeg niet helemaal goed. Het is niet flexibel genoeg merk ik waardoor het snel scheurt als ik niet voorzichtig ben. Hierdoor zijn de dumplings heel dik en eet het eigenlijk niet lekker. Nog tips hiervoor?
Groetjes!
Hoi Lieke, je zou of meer water kunnen toevoegen, of een beetje eiwit (het eiwit van 1 ei op 500 gr- 1000 gr meel). Dan krijg je een soepeler deeg. Succes!
Ohhh te gek! Thanx voor het recept. Ik ga dit binnenkort echt eens uitproberen want ik heb hier zo’n zin in….liefst nu… 😛