dumpling sausjes
Je hebt nu dumplings gemaakt, maar die eet je met een sausje! Traditioneel worden dumplings gegeten met Chinese donkere azijn en fijngemaakte knoflook. Maar er zijn natuurlijk veel varianten. In dumplingrestaurants staan kannetjes met sojasaus en azijn zodat de gasten het zelf kunnen mengen. Er staan ook bakjes met gehakte knoflook en chiliolie voor degenen die van heet houden.
het lekkerste sausje: Yinyin saus
Dit is het recept voor het lekkerste sausje voor dumplings. Ik leerde het van Yinyin, een Chinese vriendin die ongelofelijk lekker kan koken. Sindsdien heet deze saus in familie en vriendenkring “Yinyinsaus”. Het recept komt uit de provincie Sichuan, waar ze wel raad weten met pepers. Wie niet van heet houdt, kan de chiliolie weglaten – dan is het nog steeds heerlijk.
hoe maak je Yinyinsaus:
- 4 scheppen witte suiker
- net zoveel Chinese donkere azijn erbij
tot alles is opgenomen - 1 of 2 teentjes fijngehakte knoflook
- 2 tot 3 eetlepels lichte sojasaus [bv Kikkoman]
-
2 tot 3 eetlepels chiliolie
[zelf maken, recept hieronder]

Maak dit sausje een half uurtje vantevoren, dan kunnen de smaken goed intrekken. Na een dag wordt dit sausje stroperig en is nog steeds onweerstaanbaar.
Zelf chiliolie maken:
Plantaardige olie (zonnebloemolie) verhitten en op een mengsel van Sichuanpepers, rode chilipepervlokken, zout en witte sesamzaadjes gieten. Je hebt nodig:
- 200 tot 250 ml. zonnebloemolie
- half kopje rode pepervlokken [bv Koreaanse chilivlokken of Biber, turkse winkel]
- 6 eetlepels Sichuanpeper
- 3 eetlepels witte ongebrande sesamzaadjes
- snufje zout
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |
[1] ingredienten | [2] verhit de olie | [3] giet de olie erop | [4] chiliolie is klaar! |
Doe alle ingredienten behalve de olie in een hittebestendige kom of bak. Leg een deksel klaar die daar op past. Doe de olie (nooit olijfolie gebruiken) in een pan en verhit tot het bijna gaat walmen. Voorzichtig, geen kinderen in de buurt en lange mouwen voor het geval dat. Giet de hete olie voorzichtig op het mengsel. Dit gaat ongelofelijk bubbelen en spatten, doe de deksel erop. Roer evt. even door. Laat afkoelen tot gebruik. In de koelkast maandenlang goed. Als het ranzig wordt is het tijd nieuwe olie te maken!
Dank je voor dit recept. Ik heb het zo net voor het eerst gemaakt en het sausje smaakte erg goed. Het lijkt een beetje op een Thais recept dat hier beschreven wordt. Verre verwanten?
Peter
P.S. Ik hoop dat de link werkt, mijn excuses als het een zooitje wordt.
Wat een heerlijk recept,
De jiaozi kende ik al een tijdje, heb ze geprobeerd te maken maar met wisselend succes, de uitleg van het water bij het gehakt doen is begrepen. Volgend keer zijn de jiaozi dus wel mals en smeuïg. Ik weet nu waar ik de fout in ging.
Het sausje, laten we het maar houden op het Yinyin sausje is heerlijk. Ik heb haar in twee varianten gemaakt, de eerste precies zoals in je recept omschreven, de tweede met als toevoeging geroosterde fijngemalen checuanpeper.
Vandaag Vaderdag dus weinig kans om lekker de keuken in t duiken en te proberen.
Oh ja de donkere Chinese azijn had ik niet maar ik had gelukkig wel rijstazijn.
Remi
Geen druppel van mijn vorige poging Yinyin saus te maken is verspild, zelfs een mislukte rijstschotel werd er door gered.
Vandaag eindelijk de donkere rijstazijn gekocht en de rest had ik toch al in huis.
Deze keer gemaakt zonder de chiliolie. De smaak is dankzij de donkere rijstazijn toch heel anders, veel voller en ronder.
Morgen toch maar even langs de toko om pepervlokken te halen. En nu nog kijken of ik mijn vrouw kan overhalen om overmorgen Jiaozie te eten.
Ik laat de komende dagen de saus lekker rijpen, morgen nog de chiliolie maken.
Groeten
Remi
(ik hoop dt ik het geod schrijf) ma ma sit (eet smakelijk)
[…] Hoe te gebruiken? Voeg de dumplings direct uit de diepvrieszak aan het kokende water toe, en kook op zacht borrelend water tot ze boven komen drijven. Voeg iedere keer als het water kookt een flinke beker koud water toe. Na drie keer koud water toevoegen moeten de dumplings gaar zijn. Eet met een dipsaus. […]
[…] Chinese azijn, 1/2 eetlepel sesamolie, 1/2 eetlepel sojasaus, 1 eetlepel of meer chiliolie (lees hier hoe je dat moet maken, onderaan de bladzijde) en eventueel wat sichuanpeperolie. Bestrooi met fijngehakte […]
[…] Bron saus: https://chinesejiaozi.wordpress.com/sausje-jiaozi/ […]
Hoi,
Mooie site met goede tips: Heb gisteren mijn eerste Jiaozi gemaakt en ze waren erg lekker, dank je wel!
Heb vandaag ook die Chiliolie gemaakt en het staat nu af te koelen. Het ruikt al lekker, maar ik zie dat veel van de vlokken en pepers nog bovenin blijven… ongeveer 1/3 ligt op de bodem en 2/3 drijft nog. Is dit de bedoeling en zakt het nog (of niet)? Of heb ik iets fout gedaan en kan ik alles wat is blijven drijven wegscheppen?
Bedankt voor je hulp! Gr.
Wat leuk dat je het hebt gemaakt! Bij mij gaan de pepers meestal direct naar de bodem, dus ik weet niet? Volgens mij zijn de drijvende stukjes ook lekker hoor… gewoon door je gerecht doen 😉
Ok, bedankt voor je reactie!
WenJin saus (我的堂客):
2 el sojasaus 酱油
1 el azijn 香醋
1 el sesamolie 麻油
Om het lekker pittig te maken het volgende toevoegen:
1 el 豆子辣椒 van het merk 帅哥.
1 el 山野椒
Bedankt voor de tip Richard, ik ga dat ook een keertje maken!
Hou je van pittig, dan?
Ik heb e.e.a. nog niet hier in Nederland in de toko’s zien liggen… en neem het dus zelf iedere keer mee uit Changsha.
Ja ik houd bijzonder veel van pittig! Ik maak zelf vaak chiliolie om het heter te maken, maar Lao Ganma vind ik vaak ook lekker. Heb je een foto van de verpakking?
op http://item.taobao.com/item.htm?id=7977238596 staat een foto van 帅哥豆子辣椒
Hee, dus best wel veel zwarte boontjes ! Misschien te vervangen hier door potje nummer 1 (ook 豆豉辣椒) van Lao Ganma?
[…] Recept: in de heerlijkste yinyin-saus voor jiaozi […]
[…] deze chilivlokken om zelf chiliolie uit Sichuan mee te maken: recept chiliolie (beetje […]